Soort gebouw en samenstelling: Fabrieksgebouw/ kantoor
Locatie: Ugchelseweg/ Eendrachtstraat/ Europaweg
Aannemer: Van Eijk/ Lagemaat
Status: Gesloopt
Sloopdatums: Fase 1: 1982. Fase 2: eind 1996,begin 1997. Fase 3: 2006
Reportage samenstelling: Voor sloop/ Tijdens sloop/ Nieuwe situatie
Moet wijken voor: Nieuwe kantoren
Bijzonderheden: Brandschade. Dit project is met stipt nummer 1 van mijn persoonlijke top 5! Hieronder uitleg:
Ik was 12 jaar toen er in de nacht van vrijdag 6 december op zaterdag 7 december 1996 vlak na sinterklaas op mijn slaapkamerdeur gebonsd werd. Het waren mijn vader en zusje die keihard ‘brand’ riepen. Aan de oranje gloed in mijn kamer wist ik genoeg. Ik keek samen met mijn pa en zusje uit mijn dakraam en zagen een stevig vuur woeden in de buurt van de Europaweg, een heuse vlammenzee die zich naar alle kanten uitbreidde. We konden onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en zo stonden we in een koude decembernacht te kijken naar een indrukwekkend schouwspel. Dat bij nader inzien het Van Gelder Papierfabriek bleek te zijn. We zagen gebruikers van het pand die in alle haast probeerden om computers en andere kostbaarheden in veiligheid te brengen door een klein gangetje. Aanvankelijk brandde er nog licht in dat gangetje die 2 ruimtes verbond van het brandende gebouw. Aan de verlichting kon worden gezien dat het zich begon te vullen met wat lichte rookvorming. De lampen begonnen na enige tijd te flikkeren en opeens viel deze uit. Kort daarop knalde het glas uit de sponningen en krulden de vlammen zich als ware synchroondansers omhoog. Binnen een mum van tijd was zeker 80 % van het gebouw verzwolgen door de vlammenzee. Op zich niet verwonderlijk, het gebouw was niet meer actief als papierfabriek, maar werd als bedrijfsverzamelgebouw en als opslagplaats gebruikt voor papierrollen, boeken, dakbitumen en pallets vol met kunststoffen bloempotjes om plantjes in te kunnen kweken.
Ik weet nog goed dat mijn vader zei: “morgen is het zondag en kun je uitslapen, want anders had ik je ziek gemeld op school, want zo’n brand zie je nooit meer”. De brand heeft al met al een flinke week geduurd. Het sloopwerk begon al toen de brand nog niet geheel geblust was. Tussen de puinhopen laaide het vuur dan ook regelmatig op. Het meeste bizarre van deze geschiedenis is dat ik de brand voorvoeld heb. Toen ik ongeveer een maand ervoor op mijn oude fietsje langs het Van Geldercomplex reed dacht ik: “dit pand gaat binnen nu en een maand in vlammen op ”, en prompt, een paar weken later, was het zover. Ik heb de ontwikkeling van het Van Gelderterrein na de brand nauwlettend gevolgd. Het is tot nu toe het enige project waarin ik laat zien hoe een gebied een volledige vernieuwing heeft ondergaan. Sinds enige tijd staat er de nieuwbouw van de Politie en de Rabobank.
Hieronder een algemeen gemonteerd filmpje van de ontwikkelingen van het terrein van alle foto's die hieronder los zijn te zien.
Fabrieksgebouw Amefa Apeldoorn, aannemer onbekend
Fabrieksgebouw Anza Apeldoorn, W.G. Schimmel
Fabrieksgebouw Asbestona Harderwijk, Beelen
Fabrieksgebouw Burgers Packaging Apeldoorn, Ophof
Fabrieksgebouw DSK Uddel, aannemer onbekend
Fabrieksgebouw Remeha CV ketels Apeldoorn
Fabrieksgebouw Grolsch Groenlo, Senhorst
Fabrieksgebouw Homburg Cuijk, Beelen
Fabrieksgebouw Meelfabriek Dieren, Dusseldorp
Fabrieksgebouw Silo's Veghel, Beelen
Fabrieksgebouw Sparta Apeldoorn, Dusseldorp
Fabrieksgebouw Steenfabriek Nijmegen, aannemer onbekend
Fabrieksgebouw Tedeco Deventer, Langezaal
Fabrieksgebouw Van Gelder Papier Apeldoorn, Van Eijk/ Lagemaat
Fabrieksgebouw Van Voorden Zaltbommel, aannemer onbekend
Fabrieksgebouw Albany Nordiska Vezels Spankeren, aannemer Roseboom