Fabrieksgebouw Van Gelder Papier


Soort gebouw en samenstelling: Fabrieksgebouw/ kantoor

Locatie: Ugchelseweg/ Eendrachtstraat/ Europaweg

Aannemer: Van Eijk/ Lagemaat

Status: Gesloopt

Sloopdatums: Fase 1: 1982. Fase 2: eind 1996,begin 1997. Fase 3: 2006

Reportage samenstelling: Voor sloop/ Tijdens sloop/ Nieuwe situatie

Moet wijken voor: Nieuwe kantoren

Bijzonderheden: Brandschade. Dit project is met stipt nummer 1 van mijn persoonlijke top 5! Hieronder uitleg:


Ik was 12 jaar toen er in de nacht van vrijdag 6 december op zaterdag 7 december 1996 vlak na sinterklaas op mijn slaapkamerdeur gebonsd werd. Het waren mijn vader en zusje die keihard ‘brand’ riepen. Aan de oranje gloed in mijn kamer wist ik genoeg. Ik keek samen met mijn pa en zusje uit mijn dakraam en zagen een stevig vuur woeden in de buurt van de Europaweg, een heuse vlammenzee die zich naar alle kanten uitbreidde. We konden onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en zo stonden we in een koude decembernacht te kijken naar een indrukwekkend schouwspel. Dat bij nader inzien het Van Gelder Papierfabriek bleek te zijn. We zagen gebruikers van het pand die in alle haast probeerden om computers en andere kostbaarheden in veiligheid te brengen door een klein gangetje. Aanvankelijk brandde er nog licht in dat gangetje die 2 ruimtes verbond van het brandende gebouw. Aan de verlichting kon worden gezien dat het zich begon te vullen met wat lichte rookvorming. De lampen begonnen na enige tijd te flikkeren en opeens viel deze uit. Kort daarop knalde het glas uit de sponningen en krulden de vlammen zich als ware synchroondansers omhoog. Binnen een mum van tijd was zeker 80 % van het gebouw verzwolgen door de vlammenzee. Op zich niet verwonderlijk, het gebouw was niet meer actief als papierfabriek, maar werd als bedrijfsverzamelgebouw en als opslagplaats gebruikt voor papierrollen, boeken, dakbitumen en pallets vol met kunststoffen bloempotjes om plantjes in te kunnen kweken.


Ik weet nog goed dat mijn vader zei: “morgen is het zondag en kun je uitslapen, want anders had ik je ziek gemeld op school, want zo’n brand zie je nooit meer”. De brand heeft al met al een flinke week geduurd. Het sloopwerk begon al toen de brand nog niet geheel geblust was. Tussen de puinhopen laaide het vuur dan ook regelmatig op. Het meeste bizarre van deze geschiedenis is dat ik de brand voorvoeld heb. Toen ik ongeveer een maand ervoor op mijn oude fietsje langs het Van Geldercomplex reed dacht ik: “dit pand gaat binnen nu en een maand in vlammen op ”, en prompt, een paar weken later, was het zover. Ik heb de ontwikkeling van het Van Gelderterrein na de brand nauwlettend gevolgd. Het is tot nu toe het enige project waarin ik laat zien hoe een gebied een volledige vernieuwing heeft ondergaan. Sinds enige tijd staat er de nieuwbouw van de Politie en de Rabobank.


Hieronder een algemeen gemonteerd filmpje van de ontwikkelingen van het terrein van alle foto's die hieronder los zijn te zien.

Let Op! Film is alleen afspeelbaar met Google Chrome, I-Pad/Tablet of I-Pod


Voor sloop

Tijdens sloop

Nieuwe situatie